„W Twojej sprawie” – TVP3

W dniu 1.06.2020 kanał regionalny TVP3 Telewizji Polskiej wyemitował kolejny reportaż dotyczący nieprawidłowości w funkcjonowaniu poprzednich Zarządów Spółdzielni Mieszkaniowej Ujeścisko. Reportaż z cyklu ‚W Twojej sprawie’ podkreśla opieszałe działania prokuratury, która między innymi przez kilka miesięcy zwlekała z zabezpieczeniem materiałów dowodowych w budynku Spółdzielni. Po wielu miesiącach śledzctwa i postępowania prokuratorskiego, wciąż nikomu nie postawiono zarzutów popełnienia przestępstwa.

Materiał przedstawia również rażącą niegospodarność poprzednich prezesów Spółdzielni – Grzegorza H. i Macieja S., którzy według informacji podanych w materiale, podpisali bardzo niekorzystne umowy z firmą sprzątającą osiedle. Za usługi, za które w tej chwili Spółdzielnia płaci 25 tys./msc, poprzednie Zarządy płaciły ponad 100 tys. miesięcznie.

W Twojej sprawie TVP 3 Gdańsk o SM Ujeścisko

W poniedziałkowym wydaniu programu W Twojej sprawie TVP3 Gdańsk redaktor Joanna Marzecka powróciła do sprawy nieprawidłowości w Spółdzielni Mieszkaniowej Ujeścisko.
Gorąco polecam materiał wszystkim, którzy nie mieli okazji zapoznać się z niedawnymi wydarzeniami w Spółdzielni.

Opublikowany przez Przemysław Majewski Środa, 3 czerwca 2020

Nabywcy nowych nieruchomości wskazują w reportażu na brak woli byłego prezesa Grzegorza H. do podpisania aktów przeniesienia własności nabytych lokali. Nabywcy ci zostali zmuszeni do wpłaty niczym nieuzasadnionych wysokich dopłat do wkładów budowlanych, co było warunkiem otrzymania kluczy do zakupionych nieruchomości.

Ostatnim tematem poruszonym w reportażu, jest bandycki napad na budynek spółdzielni w dniu 29.05.2020 i bezprawne wtargnięcie do niego Macieja S. Zdarzenie to szeroko komentowaliśmy w wcześniejszym wpisie.